Yarış Güvercini

Yarış Güvercini

Yarış Güvercini

  • Güvercin yarışı, Güvercin Uçması olarak da adlandırılır, yönlendirilmiş uçuşta maksimum mesafe ve hız için seçici melezleme ve eğitim yoluyla geliştirilen özel bir çeşit olan evcil güvercin sporu için yarış.
  • Güvercinlerin evcilleştirilmesine ilişkin en eski kayıt, beşinci Mısır hanedanına aittir (yaklaşık MÖ 3000). Bağdat padişahı MS 1150'de bir güvercin posta sistemi kurdu ve Cengiz Han fetihlerinin yayılmasıyla böyle bir sistem kullandı. Güvercinler, 1848 Devrimi sırasında Avrupa'da haberci hizmeti için yaygın olarak kullanıldı ve 1849'da, Berlin ve Brüksel arasındaki telgraf hizmetinde kesintiler sırasında mesaj taşımak için güvercinler kullanıldı. Güvercinler, 20. yüzyıla kadar savaşta acil durum mesajı taşıyıcıları olarak kullanıldı. ABD Ordusu Sinyal Birlikleri güvercini için rekor uçuş, 2.300 mil (3.700 km) uçuştu. 1.000 mil (1.600 km) uçuşlar rutindi.


Bir spor olarak güvercin yarışları, 1818'de 160 km'yi aşan ilk uzun mesafe yarışının yapıldığı Belçika'da başladı. 1820'de Paris ile Liège arasında ve 1823'te Londra'dan Belçika'ya bir yarış gerçekleşti. Spor 1800'lerin sonlarında Büyük Britanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa'da öne çıktı. Ancak hiçbir yerde, hemen hemen her köyün bir Société Colombophile (“Güvercin meraklıları Kulübü”) olduğu Belçika'daki popülerlik ile eşleşmedi. Toulouse'dan Brüksel'e yaklaşık 750 km'lik bir yarış olan yıllık Belçika Concours National, 1881'de açıldı; Aynı yıl, İngiltere'de Exeter, Plymouth ve Penzance'den Londra'ya kadar ilk düzenli yarışlar yapıldı. Dünya yönetim organı, merkezi Brüksel'de bulunan Fédération Colombophile Internationale'dir.


Yarış güvercinleri, çeşitli mesafelerde serbest bırakıldıklarında ev çatı katına geri dönmek ve çatı katına kapılardan girmek için tekrarlanan uygulamalarla eğitilir. Bir yarışın başlangıcında, yarışan kuşlar bantlanır; daha sonra serbest bırakılma zamanını kaydeden bir başlatıcı tarafından birlikte serbest bırakılırlar. Kuşlar hızla yükselir, yönlendirilir ve doğrudan çatı katlarına yönelir. Kuşlar evlerinin çatı katlarına girerken, bant bacaktan çıkarılır ve varış zamanını gösteren bir zamanlama cihazına yerleştirilir. Hangi güvercinin en yüksek hızı yaptığını belirlemek için güvercinin uçuş mesafesi harcanan zamana bölünür. Bir kuş, aslında çatı katının tuzağından geçene kadar eve gelmiş sayılmaz. Güvercinlerin eve dönerken birkaç bin mil uçtuğu biliniyor ve bazıları yarışlarda saatte 90 milden (145 km/s) daha fazla ortalama hıza ulaşmış durumda.




Son Eklenen Bloglar

Edirne Golden Cup ORL
Edirne Golden Cup ORL

Son Eklenen Haberler